כשרות המסטיק

עורך: הרב אבי קוליץ
0 תגובה

המסטיק ההיסטורי:

המסטיק ההיסטורי יוצר משרף של עץ האלה הנקרא "מסטיקא", ומכאן קיבל גומי הלעיסה המודרני את שמו "מסטיק". בהמשך יוצר גומי לעיסה משעוות דבורים ומאוחר יותר משעווה מבוססת שמן פרפין מזוקק. לפני כ130 שנה, אמריקני בשם תומס אדם ניסה לייצר גומי לצמיגים משרף של עץ ה"ספודילה" הגדל בג'ונגלים שבמרכז אמריקה. לפני שכמעט והתייאש מלייצר את הצמיגים ולזרוק את מלאי קוביות הגומי הנותרות, הבחין בילד הנכנס לחנות ומבקש מסטיק שעווה. כשטעם תומס את המסטיק, עלה במוחו הרעיון לייצר משרף עץ הסאפודילה, מסטיק בעל מרקם נעים יותר מאשר המסטיק מבוסס השעווה. תומס אדם היה הראשון שייצר את המסטיק המודרני ואף רשם עליו פטנט.

כפר המסטיק:

כיום מיוצרים רוב המסטיקים מחיקוי סינתטי העשוי גומי, המיוצר מפלסטיק מבוסס נפט, או מתערובת של שרף טבעי בשילוב הגומי הסינתטי. אך ישנן חברות אשר עדיין מקפידות לייצר את הגומי משרף אלת ה"מסטיקא" שמקורה ביוון באזור "מסטיקוחוריה" שמשמעותו "כפרי המסטיק". או משרף עץ הספודילה.

המסטיק המודרני:

ייצור המסטיק התעשייתי המודרני, מורכב משני שלבים מרכזיים. הראשון שבהם הינו ייצור בסיס המסטיק. את השרף הטבעי מערבבים תוך כדי חימום עם הגומי הסינתטי.

חומרי הגלם לבסיס המסטיק המודרני הינם:'שרף' 'פלסטיק' 'שעווה' 'גליצרין' 'מרככים'. אלא שבסיס המסטיק הינו תפל ומריר. כאן בא השלב השני: הוספת אבקת סוכר, סירופ תירס, חומרי טעם וריח סינתטיים, וצבעי מאכל.

מרככים:

בשרף הטבעי, וכן בגומי הסינתטי המיוצר מפלסטיק מבוסס נפט, אין בעיית כשרות מיוחדות. אלא שכדי שהגומי המיוצר מפלסטיק יהפוך לגמיש ולעיס, יש לרככו. משפחת החומרים המרככים רובם מסוכנים למאכל כדוגמת 'פתלאטים' שהינו חומר ממשפחת המרככים המוסף למוצרי פלסטיק ונודע כחומר רעיל ומסרטן אשר בעבר היה חשד כי הינו מוסף אף לבקבוקי תינוקות. ואילו המרככים המאושרים למאכל, עשויים להגיע מחומצות שומן של בעלי חיים טמאים, נבלות וטריפות.

גליצרין:

גליצרין הינו תוצר לוואי של שומן. ואף שהוא עשוי להיות תוצר לוואי של שמן צמחי כשר, הוא עלול גם להיות תוצר לוואי של שומן של בעלי חיים טמאים, נבלות וטריפות. עלותו של גליצרין שמקורו בבעלי חיים נמוכה מעלות גליצרין שמקורו בשמן צמחי. אי לכך מעדיפים יצרנים לעשות בו שימוש, במקום בתחליפו הצמחי היקר… גם חומרי הטעם והריח המוספים למסטיק, מדוללים בגליצרין.

ג'לטין:

ג'לטין הינו חומר מייצב המופק מעורות ועצמות של פרות, חזירים, או דגים. במסטיקים למהדרין לא הוסיפו בעבר ג'לטין. כיום קיים ג'לטין למהדרין המופק מדגים. וג'לטין כשר לא למהדרין, המופק מבהמות שחוטות.

הכשרה:

עד לפני כעשור לא ניתן היה לייצר מסטיק כשר למהדרין, שכן במפעלי ייצור גומי הבסיס נעשה שימוש, הן בחומרי גלם טרפים, והן בכשרים, ולא ניתן היה להכשיר כראוי את מתקני הייצור בעת מעבר בין הייצור הטרף לכשר, ללא שנזקקו להיתרים של בדיעבד. היתרים אלו מבוססים על הלכות כדוגמת 'ביטול בשישים' 'נפסל מאכילת כלב' 'הפסד מרובה' וכדומה. כיום כשחלק מיצרני גומי הבסיס עברו לייצרו מחומרים כשרים בלבד, אין צורך בהכשרת המתקנים, וניתן לייצרו למהדרין. אם כי קיימים עדיין יצרנים המייצרים מסטיקים כשרים, הסומכים על היתרים אלו.

מעלה גרה:

יש הסוברים כי לעיסת מסטיק משפרת את כושר הריכוז ומקלה על לחץ. זו הסיבה לכך שצבא ארה"ב החל מאז מלחמת העולם הראשונה לספק מסטיקים לחייליו. קיימים גם מסטיקים בעלי נוסחה אנטי בקטריאלית העשויה לסייע להיגיינת הפה. רבים תוהים מדוע המסטיק שבהשגחת הבד"צ אינו נושא את חותם הבד"צ. הסיבה אינה כשרותית אלא חינוכית, בכדי לא לתת גושפנקא רשמית ללעיסת המסטיק, שהיא בעיניהם איננה ראויה לבני תורה ודומה ל"מעלה גרה"…

כתוב תגובה

אולי גם זה יעניין אותך